Get Involved
ABOUT US
resources

Forskning og påvirkning

I Stoffskifteforbundet er mer forskning og kunnskap om stoffskiftesykdom et av våre viktigste mål. Vi trenger å knytte fag, forskning og politikk enda tettere sammen.


Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til stoffskiftesykdommer, eller hvordan disse best kan møtes. Vi trenger mer forskning, både for å avdekke årsakene, men også for å finne nye og bedre måter å behandle det på. Der det for andre sykdommer har kommet på plass flere nye behandlingsmetoder de siste tiårene, er det et halvt århundre siden forrige store medisinske gjennombrudd for stoffskiftepasienter.


Mer midler til forskning

Stoffskiftesykdom rammer i større grad kvinner, og har lavere status i helsevesenet. Hovedgrunnen til at det ikke forskes mer på stoffskiftesykdom er manglende finansiering. Det finnes flere endokrinologiske fagmiljøer i Norge som er klare til å sette i gang, men uten finansiering vil vi ikke komme videre. 


Stoffskifteforbundet jobber for at det fra politisk hold skal satses mer på forskning, både gjennom de endokrinologiske fagmiljøene, men også ved å fordele større andel av forskningsmidlene til forskning i allmennhelsetjenesten. Det er fastlegene som møter stoffskiftepasienter, og mer forskning der er viktig for å få kunnskap om hvordan pasienter best kan møtes.


Vi gjennomfører også kontinuerlig møter med politikere fra ulike partier og Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for å løfte andre utfordringer knyttet til stoffskiftesykdom.


Faglig råd

Som en interesseorganisasjon ønsker vi å være en kilde til kvalitetssikret kunnskap om stoffskiftesykdom. I 2003 opprettet Stoffskifteforbundet et faglig råd for å styrke arbeidet med kvalitetssikring og kunnskapsformidling. Faglig råd er et rådgivende organ på det medisinske feltet, og skal bidra til å fremme forbundets formål gjennom nasjonalt og internasjonalt arbeid.

Medlemmene i faglig råd er spesialister i endokrinologi, overleger og allmennleger med kunnskap om stoffskiftesykdom. De skal medvirke og stimulere til god standard på diagnostikk, behandling og mestringstiltak. Du kan lese mer om faglig råd her.


Thyrafondet

Thyrafondet er Stoffskifteforbundets forskningsfond. Med Thyrafondet ønsker vi å være en aktiv støttespiller for alle ressurspersoner innen området. Her kan vi også bidra med finansiering av forskning. Fondets formål er å oppmuntre, påvirke og gi økonomisk støtte til forskning på sykdommer relatert til skjoldbruskkjertelen, som kan bidra til å øke livskvaliteten for denne gruppen av kronisk syke.


Forbundet har mottatt flere henvendelser fra forskere som ønsker økonomisk støtte og/eller formell støtte i prosjekthenvendelser. Dette betrakter vi som en anerkjennelse fra det faglige miljøet etter flere års strategisk arbeid. Mulighetene er store og det finnes et betydelig potensial for fremtiden. Samtidig er det flere pasientbekymringer i fagmiljøet, og det fremkommer et tydelig behov for et faglig løft hvor forbundet vil innta en større posisjon enn tidligere.


Her er noen av forskningsprosjekter Stoffskifteforbundet har støttet:


Betty Ann Bjerkreim, OUS Påvisning av nye biologiske markører for bedre behandling av hypotyreose. I 2018 gikk doktorgradstipendiat Betty Ann Bjerkreim ut med et ønske om å rekruttere kvinner i alderen 18-65 år med vedvarende symptomer på dårlig regulert hypotyreose. Hun fikk god støtte fra Stoffskifteforbundet og våre medlemmer. 


Betty Ann Bjerkreim, OUS Effect of Liothyronine Treatment on Dermal Temperature and Activation of Brown Adipose Tissue in Female Hypothyroid Patients: A Randomized Crossover Study


Betty Ann Bjerkreim, OUS Effect of Liothyronine Treatment on Quality of Life in Female Hypothyroid Patients With Residual Symptoms on Levothyroxine Therapy: A Randomized Crossover Study


Hans Olav Ueland, Helse Vest Optimized diagnostics and treatment to prevent serious eye disease in patients with Grave’s hyperthyreosis.


Sara Hammerstad, Helse Sør-Øst ThyrVlnt – Autoimmune Thyroid Diseases Virus Detection and Intervention study.


Sara Hammerstad, Helse Sør-Øst Virus and Pathogenic Mechanisms in Autoimmune Diseases – Towards Cure and Prevention.


Grethe Ueland, Helse Vest «Improved prediction, treatment and outcome of Graves’ disease.

Vegard Heimly Brun «Patient-Tailored Levothyroxine Dosage with Pharmacokinetic/Pharmacodynamic Modeling: A Novel Approach after Total Thyroidectomy».


Andre relevante forskningsartikler:

  • Helena Rooth Svensson Sköldkörtelhormonet T3 och hjärtkärlsystemet (Medicinsk Access, 2022)
  • Where we have been and where we are going
  • Evidence-Based Use of Levothyroxine Liothyronine
  • Editorial Combination Therapy for Hypothyroidism 2020


Ønsker du å gi en gave til forbundsforskning og støtte vårt arbeid?
Klikk her

Nyheter innen forskning

forskere og legene som gjennomfører forskningsprosjektet
Av Lasse Jangås 14 Dec, 2023
Å finne riktig dose medisin for den enkelte pasient med stoffskiftesykdom tar som regel mange måneder. Et innovativt forskningssamarbeid i Nord-Norge skal korte ned tiden betydelig. Og allerede vet vi at modellen virker.
sliten dame
Av Lasse Jangås 10 Dec, 2023
Det svir litt å lese helseministerens tilbakevisning av at norske kvinner sitter på venterommet. Vi har ventet så uendelig lenge på en helhetlig og helhjertet satsing på kvinnehelse fra regjeringen. Og vi venter fortsatt.
Animasjon av skjoldbruskkjertelen
Av Lasse Jangås 29 Nov, 2023
Kan medisiner som brukes mot leddgikt forebygge eller stoppe utviklingen av autoimmun stoffskiftesykdom? Ja, viser nye studier hos Karolinska institutet i Stockholm.
spørsmålstegn på gul bakgrunn
Av Lasse Jangås 23 Oct, 2023
En ny norsk forskningsartikkel på Graves´ sykdom er nå publisert i anerkjente The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Den gir flere verdifulle svar.
Av Lasse Jangås 13 Oct, 2023
God nyhet: I dag ble Thyroid NAF 30mg og 120mg tabletter godkjent for markedet. Medisinen vil bli levert grossister i neste uke og vil være tilgjengelig i apotek fra uke 43.
Av Vibeke Skretting 20 Sep, 2023
Stoffskifteforbundet jobber hele tiden med å forbedre livet til de 250 000 menneskene i Norge som lider av stoffskiftesykdommer. For mange går det heldigvis bra med standardbehandling, men for 20% av pasientene er ikke denne behandlingen tilstrekkelig. Med lanseringen av #forskningsløftet ønsker vi mer fokus på behovet for forskning og økte midler til å forstå og behandle disse lidelsene bedre.
Av Martin Aasen Wright 17 Oct, 2022
I det kommende statsbudsjettet støtter Stoffskifteforbundet regjeringens forslag på 690 millioner kroner til fastlegeordningen og 10 millioner til PraksisNett, men foreslår en dobling av midler til forskning innen allmennmedisin. Stoffskifteforbundet er opptatt av at statsbudsjettet ikke legger opp til en differensiering mellom diagnoser.
Av Vesa 08 Jun, 2022
Siste uken i mai ble Thyreoideauken sparket i gang, med en markering av den internasjonale Thyreoideadagen 25. mai.
Av Vesa 11 May, 2022
Tilgang til tyroid medisiner er en viktig sak for Stoffskifteforbundets medlemmer, og det er med stor glede vi kan melde om et stort gjennombrudd.
Av Martin Aasen Wright 18 Mar, 2022
Kvinner med lavt stoffskifte som kun får Liothyronin-behandling er mindre trøtte og har mindre kognitive plager enn de som kun går på Levaxin, viser nye funn i doktorgradsprosjektet til Betty Ann Bjerkreim. Hun oppfordrer norske leger til en mer åpen tilnærming til pasienter som ikke opplever en god nok effekt av Levaxin.
Se flere innlegg
Share by: