vitaminer, mineraler og stoffskifte

Vitaminer og mineraler
som påvirker stoffskiftet

Mange som lever med en stoffskiftesykdom lurer på om det finnes spesielle vitaminer og mineraler som er ekstra viktige for stoffskiftet – og om de bør ta kosttilskudd. Ifølge allmennlege Lars Omdal er svaret både ja og nei: Det varierer fra person til person, men det finnes noen næringsstoffer som generelt spiller en viktig rolle for skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet vårt.


Jod – byggesteinen i stoffskiftehormonene


Jod er helt essensielt for produksjonen av stoffskiftehormonene T4 og T3 – de består nemlig av henholdsvis fire og tre jodatomer. Uten nok jod kan skjoldbruskkjertelen få problemer med å produsere hormoner, noe som kan føre til lavt stoffskifte.


De viktigste kildene til jod i norsk kosthold er melk, meieriprodukter og spesielt hvit fisk som torsk. Gravide og kvinner som planlegger graviditet, er en sårbar gruppe: Mangel på jod i svangerskapet kan påvirke barnets hjerneutvikling og gi økt risiko for lavere IQ, ADHD og autisme. Mange unge kvinner i Norge får i seg for lite jod. Derfor anbefaler Omdal at kvinner i fruktbar alder tar et multivitamin med jod, særlig før de blir gravide.



Selen – beskytter skjoldbruskkjertelen


Selen er et viktig mineral som bidrar til å beskytte skjoldbruskkjertelen mot oksidativt stress og betennelser. Mangel på selen kan føre til økt forekomst av antistoffer (anti-TPO), og gjøre autoimmune sykdommer som Hashimotos tyreoiditt eller Graves sykdom mer aktive. Det finnes også forskning som antyder at selen kan ha positiv effekt ved øyeplager (orbitopati) hos personer med Graves sykdom.


Gode kilder til selen er paranøtter, fisk, kjøtt og innmat. Et daglig tilskudd på 100–200 mikrogram kan være gunstig for noen, ifølge Omdal.



Jern – nødvendig for hormonproduksjon


Jern er viktig for at skjoldbruskkjertelen skal fungere normalt. Mangel på jern kan føre til lavere produksjon av T4. Jern deltar nemlig i enzymaktiviteten som er nødvendig for å lage stoffskiftehormonene.


Kvinner som menstruerer – særlig de med store blødninger – er i risikosonen for jernmangel. Dette gjelder også dem som har utfordringer med jernopptak i tarmen, eller som ikke tåler jerntilskudd på grunn av bivirkninger som forstoppelse. Langvarig jernmangel kan gi symptomer som tretthet, svimmelhet og slapphet – og bidra til at stoffskiftet fungerer dårligere.



Vitamin B12 – energi og hjernetåke


Vitamin B12 er viktig for nervesystemet og energinivået. Mange med stoffskiftesykdommer har lave B12-verdier, selv om de ligger innenfor normalområdet. Ifølge Omdal kan det være nyttig å ligge i øvre del av normalområdet – spesielt for å lindre symptomer som hjernetåke, utmattelse og generell nedsatt funksjon.



Vitamin D – støtte for immunsystemet


Vitamin D, også kjent som «solvitaminet», er viktig for immunforsvaret, beinbygning og kalsiumbalansen. Mange stoffskiftesykdommer har en autoimmun årsak, og derfor kan et godt nivå av D-vitamin være ekstra viktig. I Norge har mange for lave verdier i vinterhalvåret, og D-vitaminmangel er vanlig.




Hva bør du gjøre?


Ikke alle trenger tilskudd, men mange har nytte av å sjekke status på disse næringsstoffene – spesielt om man har symptomer som vedvarer til tross for god medisinsk behandling. Ifølge Lars Omdal bør man analysere hver enkelt pasients behov for å finne ut hva kroppen faktisk trenger.