De vanligste blodprøvene
Blodprøver ved stoffskiftesykdom
Mange med stoffskiftesykdom lurer på hvordan de skal forstå blodprøvesvarene sine. Det kan være forvirrende, og det finnes noen fallgruver. I denne videoen gir allmennlege Lars Omdal deg noen nyttige tips til hvordan du best mulig kan forstå blodprøvene dine – men husk at det først og fremst er legens jobb å tolke prøveresultatene. Likevel kan det være en stor fordel for deg som pasient å ha en viss forståelse av hva prøvene betyr. ( Se video ⬇️ )
De viktigste stoffskifteprøvene
1. TSH (Tyreoideastimulerende hormon)
Dette er ofte den første prøven legen ser på. TSH produseres i hypofysen og styrer hvor mye hormon skjoldbruskkjertelen skal lage. Selv om skjoldbruskkjertelen ikke fungerer optimalt ved lavt stoffskifte (hypotyreose), er TSH fortsatt en følsom markør for hvordan hjernen registrerer stoffskiftenivået. Derfor er TSH en viktig prøve i oppfølgingen.
2. Fritt T4 (tyroksin)
Dette er det viktigste hormonet skjoldbruskkjertelen produserer. På behandling med kun T4 (som Levaxin eller Euthyrox) vil man som regel ønske at fritt T4 ligger solid innenfor normalområdet. På kombinasjonsbehandling (T4 + T3) kan T4-nivået ofte være noe lavere.
3. Fritt T3 (trijodtyronin)
T3 er det aktive stoffskiftehormonet, og det er mer omdiskutert hvorvidt det alltid bør måles. I noen situasjoner kan det likevel være svært nyttig:
- Ved bruk av T3-holdige medisiner som Liothyronin eller naturlige tyreoideapreparater. Her ønsker man å sikre at T3 ikke blir for høyt – men heller ikke for lavt.
- Hos pasienter på T4-alenebehandling som ikke føler seg bra, selv om TSH og T4 er “innenfor”. Dersom T4 er høyt i normalområdet og T3 lavt, kan det tyde på at kroppen ikke omdanner T4 til T3 godt nok. Da kan kombinasjonsbehandling vurderes.
- Ved påvirkning av stoffskifteprøver av andre tilstander, som dårlig ernæring, alvorlig sykdom eller kroniske plager. Dette kan spesielt påvirke T3-nivåene.
Kort oppsummert:
De tre viktigste prøvene er:
- TSH – styringshormonet fra hjernen, følsomt for endringer i stoffskiftet
- Fritt T4 – hormonet som dannes i skjoldbruskkjertelen
- Fritt T3 – det aktive hormonet som kroppen omdanner fra T4
Det er viktig å se på prøvene samlet og i lys av hvordan du faktisk har det. En god lege vil bruke både blodprøver og symptomer som grunnlag for behandlingsvalg.