Vekt, vektreduksjon og stoffskifte
Vekt og stoffskifte – hva henger egentlig sammen?
Mange som lever med en stoffskiftesykdom, opplever utfordringer med vekt – ofte i form av at kiloene ikke går ned, selv med medisinsk behandling og livsstilsendringer. Dette temaet opptar mange, og det er lett å tenke at lavt stoffskifte alene er årsaken til vektøkningen. Men virkeligheten er mer sammensatt.
I denne videoen forklarer allmennlege Lars Omdal hvordan vektregulering henger sammen med stoffskiftet – og hvorfor vektnedgang sjelden er så enkelt som å justere medisineringen.
Stoffskiftet er bare én brikke i puslespillet
Ifølge Omdal er stoffskiftet viktig å behandle riktig, men det er sjelden hele forklaringen på overvekt. Mange tror at de vil gå ned i vekt så snart stoffskiftet er godt regulert med medisiner. I praksis opplever mange at vekten står stille, selv om blodprøvene er “perfekte”.
Noen kan ha nytte av kombinasjonsbehandling, men i de fleste tilfeller løses ikke vektproblemene av stoffskiftemedisiner alene. Heller ikke å øke dosen utover det kroppen har behov for (overmedisinering) er løsningen – det kan faktisk virke mot sin hensikt, og gi uheldige bivirkninger.
Genetikk, livsstil og et moderne samfunn
Hvorfor er det da så vanskelig å gå ned i vekt?
Omdal peker på at genene våre – hvordan kroppen er “programmert” – har stor betydning. Men like viktig er miljøet vi lever i. Vår moderne livsstil skaper et “perfekt storm”-scenario for vektøkning: vi sitter mer stille enn noen gang, og mattilbudet er preget av ultraprosesserte produkter og kaloririk mat.
I tidligere tider var fysisk aktivitet en naturlig del av hverdagen. I dag må vi trene for å få samme bevegelse – og det krever bevisst innsats og motivasjon. Har du i tillegg en genetisk sårbarhet, blir det enda vanskeligere å holde vekten stabil.
Vektregulering er komplekst – og handler ikke bare om viljestyrke
Mange føler på skyld, skam og lav selvfølelse fordi de ikke klarer å gå ned i vekt – selv etter mange år med diettforsøk, trening og forsakelser. Mange blir møtt med fordommer og holdninger som: “Du har dårlig selvdisiplin”, eller “du trøstespiser bare”. Men dette bildet er grovt forenklet.
Som Omdal sier: «Mange av de med høy BMI har en viljestyrke jeg er svært imponert over.»
Vektregulering handler om et samspill mellom gener, hormoner, miljø og psykologi – ikke bare selvkontroll.
Nyere medisinske muligheter og helhetlig tilnærming
Heldigvis finnes det i dag nye behandlingsmuligheter. Medisiner som Wegovy, Ozempic og Mounjaro har vist god effekt på vektreduksjon, særlig i kombinasjon med livsstilsendringer og riktig stoffskiftebehandling.
Ved å jobbe helhetlig – med kosthold, fysisk aktivitet, søvn, stressmestring og medisiner der det er aktuelt – kan man oppnå betydelige forbedringer i både vekt og stoffskifte. Mange opplever da å kunne redusere medisinbehovet, få mer energi og økt livskvalitet.