Fysisk aktivitet og stoffskifte
Fysisk aktivitet – hvorfor det er så viktig
Fysisk aktivitet er avgjørende for god helse – for alle mennesker. Men for deg med en stoffskiftesykdom er det spesielt viktig.
Allmennlege Lars Omdal forklarer i videoen hvorfor muskelmasse spiller en nøkkelrolle i stoffskiftet vårt. Stoffskiftet – eller metabolismen – handler i bunn og grunn om kroppens evne til å omsette energi fra maten vi spiser. Og det er musklene våre som er en av de viktigste «motorene» i dette systemet.
Musklene – kroppens energimotor
Når vi er fysisk aktive og bruker musklene våre, settes hele kroppens energisystem i gang. Har vi god og aktiv muskelmasse, vil stoffskiftehormonene – som T3 og T4 – jobbe mer effektivt. Jo mer aktive og sterke musklene er, jo mer stoffskiftehormoner trenger kroppen for å holde dette systemet i gang. På samme måte vil en inaktiv kropp med lav muskelmasse kreve mindre hormoner – og stoffskiftet kan gå saktere.
Du kan påvirke stoffskiftet ditt
En viktig del av budskapet til Omdal er at du faktisk kan påvirke stoffskiftet ditt gjennom fysisk aktivitet. Ved å trene og styrke musklene dine, kan du «fyre opp» stoffskiftet og bidra til bedre energiomsetning og forbrenning. Dette kan også påvirke behovet for medisiner – noen kan oppleve at dosen må justeres etter sykdom, skade eller økt treningsmengde.
En universell medisin
Fysisk aktivitet har i tillegg en lang rekke andre helsefordeler – både fysisk og psykisk. Det kan redusere risikoen for andre sykdommer, bedre humøret og gi økt livskvalitet. Det er, som Omdal sier, en av de mest effektive og tilgjengelige «medisinene» vi har.