Get Involved
ABOUT US
resources

Hva er høyt stoffskifte?

Høyt stoffskifte (hypertyreose) kommer av at skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin. Alle prosessene i kroppen går dermed fortere enn normalt – kroppen går på «høygir».

Symptomene kan være mange og varierer fra person til person. Alt fra vektnedgang, uro og hjertebank til depresjon/engstelse og følelsen av å være utmattet. Klassiske tegn man ser etter er økt hjertefrekvens, skjelvinger i fingre, øyeforandringer, knuter i halsen, og hudforandringer.

Her er mer informasjon om hypertyreose:

Symptomer på høyt stoffskifte

Det er viktig å huske at symptomene på hypertyreose kan variere fra person til person og noen ganger kan være milde, og gradvis utvikle seg over tid til kraftige utslag. En lege kan gjennomføre grundige undersøkelser og blodprøver for å bekrefte diagnose, henvise til endokrinolog og skreddersy riktig behandling basert på individuelle behov.

Vekttap og økt appetitt

Til tross for økt matinntak kan personer med hypertyreose oppleve ufrivillig vekttap på grunn av økt metabolisme og fettforbrenning.

Hjerteproblemer

Økt skjoldbruskhormon kan føre til raskere puls (hjertebank), uregelmessig hjerterytme (arytmi) og økt risiko for hjerteproblemer som hjertesvikt eller hjerteinfarkt.

Nervøsitet og irritabilitet

Overproduksjonen av hormoner kan påvirke nervesystemet og forårsake uro, angst, irritabilitet, nervøsitet eller panikkanfall.

Tretthet og muskelsvakhet

Selv om hypertyreose øker metabolismen, kan det også føre til muskelsvakhet og tretthet på grunn av økt energiforbruk.

Søvnproblemer

Mange opplever vanskeligheter med å sovne eller har urolig søvn på grunn av økt aktivitet i kroppen.

Varmefølsomhet og overdreven svetting

Personer med hypertyreose kan være overfølsomme for varme og oppleve overdreven svetting, spesielt om natten.

Tremor (skjelvinger)

Skjoldbruskhormoner kan påvirke nervesystemet og forårsake skjelvinger, spesielt i hendene.

Øyeplager

Ved Graves' sykdom kan det også oppstå øyeplager som hovne eller irriterte øyne, dobbeltsyn, lysfølsomhet eller til og med utstående øynene.

Endringer i menstruasjonssyklusen

Kvinner med hypertyreose kan oppleve uregelmessig menstruasjon eller til og med fravær av menstruasjon (amenoré).

Hud- og håndforandringer

Noen oppleve tørr hud, hårtap eller endringer i hårkvaliteten som økt skjørhet eller tynnere hår, eller håravfall. Noen får utslett og utvikler partier der underhuden blir fortykket og får et pløsete utseende (pretibialt myksødem).

Diagnostisering

Diagnostisering av hypertyreose innebærer vanligvis en kombinasjon av kliniske vurderinger, fysiske undersøkelser og laboratorietester for å bekrefte tilstanden. Her er noen trinn som vanligvis inngår i diagnosen:


  • Symptomundersøkelse og fysisk undersøkelse: Legen vil først samle inn informasjon om pasientens symptomer, medisinske historikk og utføre en grundig fysisk undersøkelse. Symptomer som vekttap, hjertebank, skjelvinger, tretthet og øyeplager kan gi indikasjoner på hypertyreose.


  • Blodprøver: En vanlig blodprøve for å diagnostisere hypertyreose innebærer å måle nivåene av skjoldbruskhormoner (T3 og T4) og skjoldbruskstimulerende hormon (TSH) produsert av hypofysen. Lavt nivå av TSH sammen med høye nivåer av T3 og T4 kan indikere hypertyreose.


  • Antistofftesting: I tilfeller der Graves' sykdom mistenkes, bør legen alltid utføre tester for å påvise spesifikke antistoffer i blodet, som TSI (thyreoideastimulerende immunglobuliner), som er karakteristiske for denne tilstanden.


  • Skjoldbruskscintigrafi: Dette er en billedundersøkelse hvor man bruker radioaktivt stoff for å vurdere skjoldbruskkjertelens funksjon. Det kan bidra til å identifisere områder av økt eller unormal aktivitet i skjoldbruskkjertelen, for eksempel knuter eller svulster.


  • Ultralyd av skjoldbruskkjertelen: Ultralyd kan brukes for å undersøke skjoldbruskkjertelens størrelse, form og tilstedeværelse av knuter eller cyster.


Det er viktig å huske at individuelle forskjeller kan påvirke hvordan hypertyreose diagnostiseres og behandles. Derfor må behandlingen tilpasses den enkelte pasients behov og helsetilstand.
En grundig vurdering og oppfølging med en lege er avgjørende for å sikre riktig diagnose og behandling.

Behandling

Behandlingen av hypertyreose avhenger av årsaken, alvorlighetsgraden av tilstanden og pasientens øvrige helsetilstand. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:


Medikamentell behandling: Dersom tilstanden skyldes Graves’ sykdom er den vanligste medisinske tilnærmingen å bruke medisiner som blokkerer produksjonen av skjoldbruskhormoner eller reduserer deres virkning. De vanligste medisinene som brukes er tyreostatika som Neo-Mercazole (karbomazol) eller propyltiouracil (PTU). Disse medisinene reduserer produksjonen av skjoldbruskhormoner ved å hemme enzymene som er involvert i deres produksjon.


Radioaktivt jodbehandling: Dette innebærer å ta radioaktivt jod oralt, som deretter blir absorbert av skjoldbruskkjertelen. Den radioaktive strålingen ødelegger deler av skjoldbruskkjertelens celler og reduserer dermed hormonproduksjonen. Denne behandlingen kan føre til hypotyreose som en bivirkning, og pasienter kan trenge erstatning med skjoldbruskhormoner etterpå.

Kirurgi (thyreoidektomi): I sjeldne tilfeller, spesielt hvis andre behandlingsformer ikke er effektive eller ikke kan brukes, kan kirurgisk fjerning av deler av eller hele skjoldbruskkjertelen være nødvendig. Dette kan være aktuelt ved svært alvorlige tilfeller av hypertyreose eller hvis det er svulster som forårsaker overproduksjonen av hormoner.


Øyebeskyttelse: For personer med Graves' sykdom som også opplever øyeplager (Graves' oftalmopati), kan behandlingen inkludere bruk av fuktighetsgivende øyedråper, betennelsesdempende medisiner eller kirurgiske inngrep for å korrigere øyeendringer.

Referanseområder og behandlingsmål

Referanseområder for skjoldbruskhormoner og behandlingsmål for hypertyreose varierer noe avhengig av laboratoriepraksis og individuelle helsefaktorer. Likevel, her er noen generelle retningslinjer:


  • Referanseområder for skjoldbruskhormoner: Normalområdet for skjoldbruskhormoner kan variere mellom laboratorier, men vanligvis er følgende retningslinjer gjeldende:
  • Total T4: Ca. 11 - 22 pmol/L.
  • Total T3: Ca. 3,5 – 6,5 pmol/L.
  • TSH: Ca. 0,5 - 4,0 mlU/L.


  • Behandlingsmål for hypertyreose inkluderer:
  • Normalisering av skjoldbruskhormonnivåer til referanseområdet eller til et passende nivå som eliminerer symptomer og reduserer risikoen for komplikasjoner.


  • Reduksjon av symptomer som hjertebank, skjelvinger, nervøsitet, vekttap, og andre karakteristiske symptomer.


  • Kontroll av eventuelle underliggende årsaker til hypertyreose, som for eksempel behandling av Graves' sykdom eller andre spesifikke tilstander.


Behandlingsmålet kan variere avhengig av individuelle faktorer som alder, helsetilstand, tilstedeværelse av komplikasjoner og den underliggende årsaken til hypertyreose.

Årsaker til høyt stoffskifte

Hypertyreose kan skyldes ulike forhold som påvirker skjoldbruskkjertelen og dens hormonproduksjon. De vanligste årsakene inkluderer:


Graves' sykdom: Dette er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte, og er en autoimmun tyreoideasykdom. 70-80% av pasienter som diagnostiseres med høyt stoffskifte, har denne sykdommen. Graves sykdom gjør at skjoldbruskkjertelen forstørres. Denne autoimmune lidelsen fører til at kroppens immunsystem produserer antistoffer som etterligner virkningen av skjoldbruskkjertelstimulerende hormon (TSH). Disse antistoffene stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere mer T3 og T4-hormoner enn kroppen trenger.


Når noen har en autoimmun sykdom, oppfatter immunsystemet feilaktig kroppens eget vev som fremmed og farlig, noe som resulterer i en immunrespons mot disse cellene eller vevet. Dette kan føre til betennelse og skade på det vevet eller organet som er angrepet.


Årsaken til Graves sykdom er ukjent. Sykdommen forekommer opptil 4-5 ganger så ofte hos kvinner som hos menn. Risikoen for å få Graves sykdom er høyere under og etter et svangerskap. Den er også høyere hos personer med infeksjonssykdommer, og hos pasienter som avslutter kortisonbehandling. 


Skjoldbruskkjertelknuter (nodulær struma): Skjoldbruskkjertelknuter eller svulster kan utvikle seg på skjoldbruskkjertelen og begynne å produsere hormoner på egen hånd, uavhengig av kroppens normale reguleringssystemer. Disse knutene kan føre til en overproduksjon av skjoldbruskhormoner.


Subakutt thyroiditt: Dette er en tilstand der skjoldbruskkjertelen midlertidig blir betent, noe som kan føre til at store mengder av lagrede skjoldbruskhormoner lekker ut i blodet. Dette kan føre til midlertidig hypertyreose før kjertelen stabiliserer seg igjen. Noen kan utvikle en lett hypotyreose i etterkant, ofte forbigående.

Hashimotos tyreoditt: Kjennetegnes ved høyt stoffskifte i begynnelsen av sykdomsutviklingen. Etter hvert utvikler pasienten struma (forstørret skjoldbruskkjertel). Etter en stund vil tilstanden gå over i lavt stoffskifte. 

Graviditet og postpartum thyroiditt: Noen kvinner kan oppleve midlertidig hypertyreose i løpet av de første månedene etter fødselen, da hormonelle endringer kan påvirke skjoldbruskkjertelen. Dette kan også skifte til hypotyreose senere.

Overdosering av skjoldbruskhormoner: Dette kan oppstå hvis noen tar for mye skjoldbruskhormonmedisin i behandling av hypotyreose eller andre forhold. For mye hormon kan føre til hypertyreose, for eksempel fra bruk av medikamenter som amiodaron, eller overbehandling med tyroksin. Uforholdsmessig høyt inntak av jod, for eksempel fra spesifikke helsekostprodukter, kan også være en årsak.


Hver tilstand og individuell pasient krever vanligvis en tilpasset tilnærming til behandling basert på årsaken og alvorlighetsgraden av hypertyreose.


Sykdommen forekommer hos alle kjønn og i alle aldersgrupper, og kan spesielt blusse opp ved hormonelle svingninger som pubertet, graviditet, fødsel og overgangsalder, og flere kvinner enn menn får høyt stoffskifte.

Subklinisk hypertyreose

Subklinisk hypertyreose later ikke til å være så hyppig som subklinisk hypotyreose. Tilstanden rammer 0,19 prosent av kvinner og 0,05 prosent av menn, ifølge Universitetet i Oslo. 

Hos mennesker med subklinisk hypertyreose produserer skjoldbruskkjertelen normale nivåer av T4 og T3. Likevel har de lavere TSH-nivåer enn normalt. 


Det finnes få studier på symptomer ved subklinisk hypertyreose. I en studie fra Italia ble det inkludert i alt 23 pasienter, tre menn og 20 kvinner, og en tilsvarende kontrollgruppe. 


De med subklinisk hypertyreose oppga at de var betydelig mer plaget med hjertebank, svette, nervøsitet og varmeintoleranse enn kontrollgruppen. De hadde også langt dårligere skår på spørsmål om livskvalitet enn kontrollgruppen. 


Subklinisk hypertyreose kan være forbigående eller et forstadium til vanlig hypertyreose, som Graves’ sykdom eller toksisk knutestruma. Tilstanden kan også ses ved overbehandling av hypotyreose og ved behandling av kreft i skjoldbruskkjertelen. 


Vurderingen ved subklinisk hypertyreose og knutestruma blir om det skal gis radiojodbehandling eller ikke. Faktorer som vektlegges her er TSH-verdi (grad av subklinisk forstyrrelse), om forstyrrelsen har vedvart over tid, og om pasienten har symptomer på hypertyreose. Alder vektlegges også i vurderingen.


- Postmenopausale kvinner vil for eksempel ha høyere risiko for osteoporose, og eldre pasienter vil ha høyere risiko for å få atrieflimmer ved subklinisk hypertyreose, forklarer Ann-Elin Meling Stokland, konstituert overlege ved Stavanger Universitetssykehus og spesialist i indremedisin og endokrinologi. Hun sitter også i Stoffskifteforbundets faglige råd. 


Pasienter med subklinisk hypertyreose har muligens også økt risiko for å utvikle kognitiv svikt eller demens, ifølge en artikkel hos New England Journal of Medicine. 


En kohortstudie som involverte personer i 70-årene, viste en høyere risiko for demens blant deltakere med alvorlig subklinisk hypertyreose, men ikke blant dem med mild subklinisk hypertyreose og eller normal skjoldbruskkjertelfunksjon.

Aktuelt om høyt stoffskifte

Av Lasse Jangaas 26 Apr, 2024
Mange med stoffskiftesykdom har slitt med at fastlegen ikke fant diagnosen. For Karen Lucy Spangen var det omvendt: - Jeg fikk sykdommen av legen, sier hun. Mandag i Østfold, men rundt bordet er stemningen god, tross alt. I kveld skinner sola på vakre Sellebakk øst i Fredrikstad. Den sniker seg også inn gjennom vinduene i Frivilligsentralens lokaler og treffer buketten kvinner som sitter her med pensler, maling, glitter og fjær – og sine egne, unike historier. Her har Østfold lokallag i Stoffskifteforbundet likepersonstreff, med innlagt workshop foran den internasjonale Stoffskiftedagen 25. mai. De frammøtte har sommerfugler å dekorere, venner å treffe og historier å dele. – Å være med her har gitt meg så mye glede og fyll, sier én av dem, før alle bryter ut i latter. – ÅNEI!! Jeg mente PÅfyll!!!! Nedslående møte med legen Allerede ved møtets begynnelse har fire meldt seg til tjeneste på stand under Stoffskiftedagen. Og alle bidrar etter beste evne for å skape blest om stoffskiftesykdom ved hjelp av sommerfuglene som både skal pynte opp og gi noen svar til de som ikke vet så mye. – Det er mange som ikke vet noe særlig om stoffskiftesykdom. Det fikk Unni Forsberg merke da hun oppsøkte sin daværende lege for mange år siden. Hun var svært aktiv i hverdagen, men begynte plutselig å legge på seg. Unni hadde også stoffskiftesykdom i familien. – Men legen avfeide det med å si at jeg «nok var glad i feite sauser», sier hun. – Og han fulgte opp med å hevde at jeg vel var klar over at de fine fruene på vestkanten i Oslo brukte Levaxin som slankemiddel.
Av Carita 23 Apr, 2024
Vi inviterer til åpent seminar tirsdag 7. mai kl. 19-21 for å snakke om kronisk sykdom, den belastning det har på samfunnet og ikke minst den som selv rammes. Vi ønsker å snakke om løsninger, om det er mulig å tenke annerledes og ta i bruk ny teknologi som AI. Dette er et gratis arrangement som er åpent for alle.
Av Carita 19 Mar, 2024
For å markere Stoffskiftedagen, inviterer vi i år alle våre medlemmer til å delta i sommerfuglaksjonen!
Invitasjon webinar fatigue, stress, smerte
Av Vibeke Skretting 11 Jan, 2024
Velkommen til det første av flere webinarer i 2024!
Av Eirik Natlandsmyr 27 Oct, 2023
Mange nordmenn får i seg for lite jod. Mangel på det viktige næringsstoffet kan føre til nedsatt utvikling hos barn og forstyrrelser i skjoldkjertelens hormoner. Her får du tips til hvordan du kan dekke jodbehovet ditt.
spørsmålstegn på gul bakgrunn
Av Lasse Jangås 23 Oct, 2023
En ny norsk forskningsartikkel på Graves´ sykdom er nå publisert i anerkjente The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Den gir flere verdifulle svar.
Av Vibeke Skretting 20 Sep, 2023
Stoffskifteforbundet jobber hele tiden med å forbedre livet til de 250 000 menneskene i Norge som lider av stoffskiftesykdommer. For mange går det heldigvis bra med standardbehandling, men for 20% av pasientene er ikke denne behandlingen tilstrekkelig. Med lanseringen av #forskningsløftet ønsker vi mer fokus på behovet for forskning og økte midler til å forstå og behandle disse lidelsene bedre.
Av Eirik Natlandsmyr 16 Aug, 2023
Vi har sendt inn innspill til Helse- og omsorgsdepartementet. Vi forventer at det i oppfølgingen blir mer midler til forsking, og nasjonale retningslinjer for oppfølging av stoffskiftesykdom.
Audhild Løhre
Av Vibeke Skretting 30 May, 2023
Onsdag den 24. mai markerte STOFO Vestfold lokallag Verdens Thyreoideadag med åpent møte og foredrag. Mange interesserte møtte opp for å høre psykolog Audhild Løhre snakke om hvordan stoffskiftesykdommer også kan ramme vår mentale helse.
generalsekretær Mette Kaaby smiler
Av Martin Aasen Wright 24 Mar, 2023
Som ny generalsekretær skal Mette Kaaby styrke forskning innen allmennmedisin og løfte kvinnehelse enda høyere opp på den politiske agendaen. For å nå det målet vil Kaaby jobbe for at Stoffskifteforbundet får enda flere medlemmer.
Se flere innlegg
Share by: