Selskap i Danmark (BIOFAC) lanserer ny stoffskiftemedisin for hypotyreose

Danmark har fått en ny produsent av tyroidmedisiner for lavt stoffskifte, lansert av selskapet BIOFAC. Formålet med den nye medisinen, som er tyreoideaekstrakt utvunnet fra skjoldbruskkjertelen til svin, er å dekke behovet til pasienter med hypotyreose som fremdeles har vedvarende symptomer med behandling av syntetisk medisin levotyroksin (T4).


20. november kom BIOFAC med nyheten om at de lanserer en ny «natural Thyroid API» for behandling av hypotyreose. API er en engelsk forkortelse for aktiv farmasøytisk ingrediens. Selskapet skal produsere etter USP-standard.

BIOFAC er et innovativt selskap i Danmark med nesten 70 års produksjonskompetanse innen levering av naturlige ingredienser til deres kunder innen farmasøytiske selskaper, næringsmiddelindustrien og kosmetikkindustrien over hele verden.

Standard behandling for hypotyreose er erstatning av skjoldbruskkjertelhormonet med et syntetisk T4 hormon – levotyroksin. Imidlertid antyder forskningsresultater fra Danmark at 5-10% av pasientene med lavt stoffskifte som blir behandlet med levotyroksin viser vedvarende symptomer til tross for at de har normale TSH-verdier.

Omtrent halvparten av alle pasienter foretrekker naturlig behandling som inneholder T3 og T4, sammenlignet med bare syntetisk T4, primært på grunn av færre bivirkninger.

Den nye behandlingsmetoden inneholder hormonet tetraiodothyronin, også kjent som tyroksin eller T4, og triiodotyronin, ellers kjent som liothyronin eller T3 – som produseres naturlig av skjoldbruskkjertelen. Hormonene absorberes lett.

På deres nettside skriver teamet bak BIOFAC at de har jobbet målrettet med EU-sertifisering av denne nye produksjonen, og er nå fornøyde med å å kunne tilby naturlig Thyroid API til deres profesjonelle samarbeidspartnere over hele verden.

Stoffskifteforbundet vil spesifisere at stoffskiftemedisinen ikke er tilgjengelig i Norge. Forbundet har i flere sammenhenger tatt til orde for å iverksette tiltak som gir bedre tilgang på stoffskiftemedisiner. Noen av tiltakene inkluderer full byttbarhet i apotek og økt mangfold av medisiner på refusjon.

Du kan lese mer om BIOFAC her (på engelsk).

Andre innlegg

Av Carita 13. mai 2025
Dette webinaret er for deg med en stoffskiftediagnose som lurer på hvordan du kan spise for å minimere dine stoffskifteplager. Og hvordan finner du ut hva som er riktig for akkurat deg?
Av Lasse Jangaas 2. mai 2025
Prioriteringsmeldingen behandles i Stortinget før sommeren .
Av Lasse Jangaas 30. april 2025
Ny KI-modell har over 90 prosent treffsikkerhet for klassifisering og vurdering av risikonivåer av kreft i skjoldbruskkjertelen. Kunstig intelligens (KI) gjør sitt inntog i helsesektoren, og fra før vet vi at KI brukes på sykehus i Norge i diagnostisering av enkelte skader eller sykdommer. Dette foregår selvsagt med leger som kontrollører. Utviklingen går fort, og nå viser en studie svært lovende resultater når det kommer til diagnostisering og risikovurdering av kreft i skjoldbruskkjertelen. Denne typen er blant de raskest voksende kreftformene, men heldigvis har den gode prognoser. Den første i verden I en studie hvor man har bragt onkologi og helseteknologi sammen, har forskere funnet ut at en KI-modell kan klassifisere kreftstadier og risikoprofiler med en forbløffende nøyaktighet. Modellen er verdens første i sitt slag.x Ved å bruke avanserte språkmodeller fikk de til en nøyaktighet på 88,5-100 prosent i forhold til ATAs (American Thyroid Association) risikoklassifisering, og 92,9-98,1 prosent nøyaktighet mot AJCC (American Joint Committee on Cancer) stadievurdering. Det siste er et verktøy for å kunne beskrive mengde/størrelse og spredning av kreft i en pasients kropp. Flere språkmodeller Betydningen av funnene kan være betydelige, ettersom presis diagnostisering og vurdering av risiko og spredning er avgjørende for god kreftbehandling, og leger som skal behandle kreftpasientene trenger denne informasjonen, som er tid- og ressurskrevende å fremstille manuelt. Modellen benytter seg av fire åpne, frakoblede språkmodeller; Mistral (Mistral AI), Llama (Meta), Gemma (Google) og Qwen (Alibaba) for å analysere fritekst i kliniske dokumenter. KI-modellen ble trent med åpent tilgjengelige amerikanske data fra patologirapporter til 50 pasienter med skjoldbruskkjertelkreft fra Cancer Genome Atlas Program (TCGA), og ble deretter validert mot patologirapporter fra 289 TCGA-pasienter og 35 pseudotilfeller opprettet av endokrinkirurger. Fungerer offline Professor Joseph T. Wu ved University of Hong Kong understreker modellens bemerkelsesverdige ytelse. – Modellen vår oppnår over 90 prosent nøyaktighet i klassifiseringen av AJCC-kreftstadier og ATA-risikokategori. En betydelig fordel med denne modellen er at den fungerer offline, noe som muliggjør lokal implementering uten behov for å dele eller laste opp sensitiv pasientinformasjon – og dermed gir maksimalt personvern for pasientene, sier han. Gjennombruddet gir grunn til stor optimisme, men det er fortsatt et stykke fram til at KI-modellen kan brukes på sykehus og legesentre. Flere studier må bekrefte funnene, på tvers av ulike befolkningsgrupper og kliniske situasjoner.
Se flere innlegg