Vellykket paneldebatt om kvinnehelse under Arendalsuka

Tirsdag 17. august arrangerte og deltok Stoffskifteforbundet i paneldebatten «Kvinnehelse – diffuse symptomer med hard slagside» under Arendalsuka.


Hvordan presenterer de ulike sykdommene seg hos kvinner og hvordan kan de best behandles hos kvinner? Dette var et av spørsmålene som ble reist underveis i paneldebatten.

Mange typiske kvinnesykdommer preges av diffuse og medisinsk uforklarlige symptomer. Kvinner er overrepresentert på statistikken for sykemelding og fravær, og også på statistikken over uføretrygdede. Samtidig har mannen har blitt brukt som norm for forskning. I denne paneldebatten ble det diskutert hvorfor det er utfordringer på kvinnehelsefeltet og ikke minst hvordan vi kan bygge opp en helse- og omsorgstjeneste som er i stand til å løse dette problemet.

Til stede i paneldebatten var eksperter på ulike felt, Marte Kvittum Tangen (Norsk Forening for Allmennmedisin, NFA), Tuva Moflag ( Arbeiderpartiet ), Guro Angell Gimse ( Høyre ), Anita Vatland ( Pårørendealliansen ) og Eddy Kjær (Stoffskifteforbundet). Sammen rørte de ved flere temaer på den aktuelle problemstillingen og diskuterte løsninger på disse utfordringene. Fellesnevneren var den store helsegevinsten som ligger i raskere diagnostisering og konkrete, politiske handlinger for å bedre vilkårene for kvinnehelse.

Eddy Kjær innledet paneldebatten med å tydeliggjøre behovet for bedre og raskere diagnostisering og behandling for kvinner med diffuse symptomer som opplever å ikke bli tatt på alvor i helsetjenesten. Han uttrykte en bekymring for deler av norsk helsevesen og om det er rigget for diffuse symptomer som de store kvinnesykdommene gir. Videre pekte han på konsekvensene dette får for både familieliv, de pårørende, arbeidsliv og fremtiden til den enkelte pasienten. For å få en løsning på disse utfordringene er det avgjørende at konkrete, politiske handlinger for kvinnehelse ikke forsvinner i byråkratiet.

Paneldebatten tok utgangspunkt i følgende momenter: 

  • Mer forskning på kvinners helse og de komplekse kvinnesykdommene.
  • Bedre behandling, raskere diagnostisering og mer persontilpasset medisin.
  • Ivareta helheten: Større fokus på primærhelsetjenesten og allmennmedisinsk forskning. Vie større plass til allmennmedisin i grunnutdanningen.
  • Større fokus på pårørendeperspektivet: Friskere pasienter gir færre konsekvenser for pårørende.
  • Fordeling av forskningsmidler: Økte øremerkede midler i statsbudsjettet.
  • Individuell behandling og flere medisiner på refusjon.

    Opptak av direktesendingen er tilgjengelig her:
    https://youtu.be/CWIglArqFZE.

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Carita 23. juni 2025
27. august kl. 19.00 kan du høre endokrinolog og indremedisiner Erik Fink Eriksen snakke om overgangsalder og stoffskiftesykdom. Hvordan vet du egentlig hva som er hva?
Se flere innlegg