Ønsker du å bruke dine erfaringer til å hjelpe andre?

Har du høstet mange erfaringer i forbindelse med din stoffskiftediagnose? Har du etter hvert fått et avklart forhold til diagnosen og de eventuelle begrensningene den medfører? Ønsker du å bruke dine erfaringer med stoffskiftesykdom til å hjelpe andre? Da er kanskje vår likepersonstjeneste noe for deg? 



Meld deg på her

Men hva er egentlig en likeperson?


I Stoffskifteforbundet er en likeperson noen som selv har eller har hatt en stoffskiftesykdom, og som vet hva det vil si å være syk. En god likeperson har bearbeidet sine egne erfaringer med sykdommen, og er tilstede for andre som opplever det samme.


Likepersonsarbeid er ikke et yrke, og det stilles dermed ikke krav om fagkunnskaper. Det aller viktigste en likeperson kan bidra med, er å være god på å lytte, og sette den andre i fokus.

Likepersoner gir ikke medisinske råd, men lytter og kan gi råd basert på egne erfaringer og opplevelser.


Likepersonsarbeidet er frivillig, og dermed ulønnet.


Det er samtalen som står i fokus, og denne kan skje over telefon, epost, fysisk/digitalt én til én eller i grupper. Man kan møtes til en kaffe, gå en tur, snakke på telefon eller svare på epost. Du bestemmer selv hvordan du er tilgjengelig. Alle våre likepersoner signerer en taushetserklæring. Du kan regne med 1-2 henvendelser i løpet av en måned, og ønsker du å være mer aktiv kan du avtale dette med ditt lokallag.


På kurset 22. mars legges det vekt på hvordan du setter gode rammer og grenser for en samtale, hvordan du møter den andre, og hvordan du ivaretar seg selv. En likeperson skal ikke ha alle svarene. Men hen skal føle seg trygg på å håndtere de spørsmålene hen får på en god måte. Og de skal vite hvor de kan henvise videre ved behov.   


Har du spørsmål kan du ta kontakt med Carita Teien i administrasjonen, eller du kan melde deg på kurset her. Vi gjør oppmerksom på at alle må gjennom en samtale før kursplassen blir endelig bekreftet.

Meld deg på her

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg