Levothyroxin kobles til tap av benmasse

Overdreven bruk av levothyroxin hos eldre kan føre til benskjørhet, viser en ny forskningsartikkel fra USA.


Under det årlige møtet til Radiological Society of North America (RSNA) presentert dr. Elena Ghotbi fra Johns Hopkins School of Medicine, Maryland en ny studie om har vakt internasjonal oppsikt.

– Bør vurderes nøye

Tap av bentetthet er en normal del av aldringsprosessen, på samme måte som tap av muskelmasse, og rammer spesielt kvinner etter overgangsalderen.

– Bentap er en naturlig del av aldring og fører med seg viktige komplikasjoner og helseplager, sier Ghotbi til Newsweek.

– Derfor bør ethvert tiltak som potensielt akselererer dette, vurderes nøye.

Radiologer og endokrinologer deltok

I den aktuelle studien, som altså nylig ble presentert på RSNAs møte, undersøkte et team av radiologer og endokrinologer – spesialister på henholdsvis røntgen og hormoner – sammenhengen mellom levotyroxin og bentap over tid.

Levothyroxin er standardbehandling mot lavt stoffskifte.

Forskerne brukte data fra Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA), som inkluderte voksne over 65 år bosatt i lokalsamfunn, men fulgte kun eldre voksne med normale skjoldbruskkjertelhormonnivåer.

Hadde normale verdier

Blant deltakerne i studien tok 81 personer levotyroxin, men hadde normale nivåer av skjoldbruskkjertelhormoner, mens 364 ikke tok noen skjoldbruskkjertelmedisiner.

Etter 6,3 år var det mer sannsynlig at de som tok levotyroxin hadde mistet mer benmasse og bentetthet sammenlignet med de som ikke tok medisiner.

– Trenger ikke bekymre seg

Ghotbi understreket at personer som tar levotyroxin riktig for å behandle reell hypotyreose, ikke trenger å være bekymret for denne medisinen.

– Men funnene våre antyder at bruk av levotyroxin bør vurderes nøye hos eldre voksne uten en klar diagnose, sa hun.

Dette er også bakgrunnen for studien.

«Data indikerer at en betydelig andel av reseptene på skjoldbruskkjertelhormoner gis til eldre voksne uten hypotyreose, noe som skaper bekymring for et påfølgende relativt overskudd av skjoldbruskkjertelhormon, selv når behandlingen er rettet mot mål innenfor referanseområdet», skriver forskerne i forskningsartikkelen, der de konkluderer med følgende:

«Langsiktig tap av benmasse og bentetthet var større blant euthyroide LT4-brukere. De mer uttalte effektene ved høyere nivåer av FT4 tyder på at bruk av LT4 kan være assosiert med et relativt overskudd av skjoldbruskkjertelhormon hos noen eldre voksne som får behandling, selv når TSH-nivåene er innenfor referanseområdet.»

Osteopeni og osteoporose

Benskjørhet betyr at man mister bentetthet. Innsiden av ben ser litt ut som en svamp, fulle av små luftrom som gjør benet lettere. Når folk mister benmasse, blir disse luftrommene større, og beina blir mer skjøre, noe som øker risikoen for brudd.

Mildt tap av benmasse – kalt osteopeni – er en normal del av aldringsprosessen. I noen tilfeller kan osteopeni imidlertid utvikle seg til osteoporose, en beinsykdom der beina er så skjøre at selv et nys kan føre til et ribbeinsbrudd.


Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg