Get Involved
ABOUT US
resources

Kreft i skjoldbruskkjertelen – Oppsummering og pakkeforløp

sep. 08, 2021

Hvert år blir omtrent 400 nordmenn rammet av kreft i skjoldbruskkjertelen. Her har vi samlet relevant informasjon med pakkeforløp og leseliste for deg som ønsker å forstå diagnosen bedre.


Årsaken til skjoldbruskkjertelkreft er ikke kjent, likevel kan det være forbundet med risikofaktorer som stråling, arv og kjønn (flere kvinner enn menn). Noen av symptomene du må kjenne til er smertefrie hevelser og forstørrede lymfeknuter i området rundt skjoldbruskkjertelen, nakkesmerter opp til ørene, heshet og kuler i halsen. Vanskeligheter med å svelge og stemmeforandringer kan også være noen av symptomene. Kuler i halsen er relativt vanlig, og i de aller fleste tilfeller ufarlig, men det er likevel det mest vanlige symptomet når det kommer til skjoldbruskkjertelkreft.

Diagnose

For å avdekke utviklingen av kreft i skjoldbruskkjertelen, gjøres det en rekke utredninger, både generelle, kliniske og tilleggsundersøkelser. Disse er blant annet blodprøver, ultralyd og celleprøve.

Ved begrunnet mistanke om kreft vil legen henvise deg til et pakkeforløp. Pakkeforløp for skjoldbruskkjertelkreft  (helsedirektoratet.no) har som mål å bidra til rask utredning og oppstart av behandling, og unngå unødvendig ventetid. Utredningsprosessen skal være mest mulig forutsigbar og minst mulig belastende for deg. Pakkeforløpet beskriver hvor mange dager de enkelte delene av utredningen bør ta. Det er et nasjonalt standardisert forløp som er faglig basert.

Behandling 

Det finnes flere typer av denne kreftformen, og de fleste har stort sett svært god prognose. Skjoldbruskkjertelkreft kan behandles med operasjon, radioaktivt jod, utvendig strålebehandling og i noen tilfeller med medikamenter.

Fjernes hele kjertelen, må man ta tabletter med kunstig tyroksin, og behandlingen er livslang. Fjernes halve kjertelen, kan den andre halvdelen klare jobben, eventuelt med tilskudd av tyroksin. Opereres man for kreft i skjoldbruskkjertelen, krever det at man følges opp av spesialist og følger et eget behandlingsregime. Behandlingen er ofte radioaktivt jod.

Trenger du mer informasjon? Her får du en leseliste med nyttig oversikt over symptomer, diagnose, behandling og oppfølging. 

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 22 May, 2024
Politisk innrømmelse under Stoffskifteforbundets seminar: – Av og til må vi politikere tørre å gjøre noen innrømmelser, og når det gjelder kronisk sykdom, så må vi innrømme at dette ikke har vært høyt nok på den politiske agendaen, sa Erlend Svardal Bøe (H) da Stoffskifteforbundet arrangerte konferanse om kronisk sykdom på Litteraturhuset i Oslo. Tekst og foto: Lasse Jangås Svardal Bøe sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, i likhet med Tove Elise Madland (Ap). Sistnevnte gjorde også innrømmelser, ikke minst etter at styreleder i Stoffskifteforbundet Tor Rune Halset og Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder i Mental Helse, hadde fortalt sine sterke historier om den lange veien til å få en diagnose – og mangelfull oppfølging.
Av Vibeke Skretting 21 May, 2024
I anledning Stoffskiftedagen 25. mai har vi laget en uhøytidelig quiz om stoffskiftesykdom. Du som er medlem og har en stoffskiftesykdom kan nok dette fra før, men vi tror at spørsmålene og svarene vil kunne overraske de du kjenner som ikke har en stoffskiftesykdom fra før. Dette understreker behovet for økt kunnskap og kjennskap til stoffskiftesykdommer i samfunnet. Del quizen med en venn eller kollega og vær med på å enkelt spre kunnskap om sykdommene som tross alt rammer en stor andel av befolkningen (svaret på hvor mange finner du i quizen)! #Sommerfuglaksjon på sosiale medier Om du følger Stoffskifteforbundet i sosiale medier, har du kanskje fått med deg at vi har en konkurranse gående i mai, nettopp for å spre kunnskap og kjennskap til sykdommene våre. Her kan du hver uke svare på ukens spørsmål og vise oss din sommerfugl, og du er med i trekningen av kinobilletter. Husk å tagge Stoffskifteforbundet og bruk hashtaggen #sommerfuglaksjon, så er du med i konkurransen. Sommerfuglaksjonen er støttet av Stiftelsen Dam. God fornøyelse!
Stoffskifteforbundets nye brosjyrer til nedlasting i denne artikkelen
Av Vibeke Skretting 16 May, 2024
Med ny logo, nettside og nytt design av Thyramagasinet kommer selvsagt også oppdaterte brosjyrer. Last ned og les brosjyrene her.
Se flere innlegg
Share by: