Ingen økt kreftrisiko ved bruk av Ozempic

Noen studier har antydet en mulig sammenheng mellom GLP-1-analoger som Ozempic og kreft i skjoldbruskkjertelen. En ny, stor studie tilbakeviser dette.

Glucagon-like peptide-1 (GLP-1)-analoger er en gruppe medisiner som brukes mot diabetes 2 og overvekt. De senker blodsukkeret ved å stimulere utskillelse av insulin og redusere utskillelse av glukagon fra bukspyttkjertelen.

Stoffene øker også metthetsfølelsen og reduserer følelsen av sult.

Mye omtalt de siste årene

Medisiner som Ozempic brukes av mange, både de med diabetes og overvekt, og nå kan leger skrive ut resepter på disse medisinene uten å bekymre seg for at pasientene skal utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen, i følge en ny, stor studie. Disse medisinene har vært mye omtalt i medier over hele verden den siste tiden på grunn av effekten de har mot overvekt.

Stor studie

Forskerne samlet data fra nesten 100.000 voksne over 40 år med diabetes 2 fra Canada, Danmark, Norge, Sør-Korea, Sverige og Taiwan, og fant ingen signifikant forskjell i skjoldbruskkjertelkreft sammenliknet med gruppen som fikk en annen diabetesmedisin (DPP-4i).

Resultatene var like i alle landene det ble samlet data fra.

- Ingen økt risiko

- Våre funn bidrar til den stadig større mengden bevis for trygghet for GLP-1-analoger i fohold til risiko for skjoldbruskkjertelkreft, sier professor Anton Pottegård til magasinet Healio.

Han understreker at han og teamet hans har sett på korttidseffekter av GLP-1-analoger, men er likevel tydelig.

- Dette gir en trygghet for leger og pasienter. I denne store studien fant vi ingen holdepunkter for at bruk av GLP1-RA har sammenheng med økt risiko for skjoldbruskkjertelkreft, sier Pottegård.

Første år?

Et annet forskningsteam har registrert en liten risikoøkning på 0.17 prosent for kreft i skjoldbruskkjertelen det første året etter oppstart av behandling, men tilskriver dette økt årvåkenhet og tilfelleoppdagelse snarere enn ny årsakssammenheng.


(Foto: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg