Forskning på stoffskifte og vekt

Våren 2014 tok Anders Svare, overlege i indremedisin og endokrinolog, sin doktorgrad på sammenhengen mellom stoffskifte, beintetthet og risiko for beinbrudd.


Han har også tatt for seg sammenhengen mellom TSH (tyreoideastimulerende hormon) og vekt. Forskningen er basert på data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Tverrsnittsundersøkelser har vist en sammenheng mellom kroppsmasse og ulike stoffskiftenivåer innenfor normalområdet. Våren 2014 omtalte Thyra de første langsgående studiene på disse sammenhengene. Det betyr at man har fulgt individer over en lengre periode.

Stoffskiftefunksjonen til en person vurderes ved hjelp av flere blodprøver. Enkeltprøven som gir mest informasjon, er TSH. Det er et hormon som produseres i hypofysen og stimulerer skjoldbruskkjertelen til å frigi stoffskiftehormon. Hovedregelen er at TSH er lav hvis stoffskiftet er høyt, og TSH er høy hvis stoffskiftet er lavt.

Svare brukte data fra den andre helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT2, til å undersøke blant annet sammenhengen mellom TSH og fire ulike mål på kroppsmasse: vekt, kroppsmasseindeks, livvidde og forholdet mellom livvidde og hofteomkrets. I studien som gjaldt sammenhengen mellom TSH og kroppsmasse i HUNT2 og HUNT3, var det dem med størst økning i TSH som fikk størst økning i kroppsmasse.

Sammenhengen var omtrent lik uansett om man brukte KMI eller kroppsvekt som mål for kroppsmasse. Den var svakere når livvidde ble studert, mens det ikke ble funnet noen sammenheng mellom TSH og forholdet mellom livvidde og hofteomkrets.

Kvinnene som hadde gått ned mer enn 5 kilo, hadde en TSH som var gjennomsnittlig 0,12 lavere i HUNT3 enn i HUNT2, mens hos mennene var ikke endringen i TSH statistisk signifikant. Det var ingen sammenheng mellom TSH-nivåene målt i HUNT2 og endringene i kroppsmasse fra HUNT2 til HUNT3.


TIPS

Ned i vekt med lavt stoffskifte

Så lenge du er godt nok regulert når det gjelder medisiner, er det mulig å gå ned i vekt selv om du har lavt stoffskifte, påpeker Roede.com. Her er deres tips:

• Ha dialog med legen din før du setter i gang med vektreduksjon, da det kan ha betydning for medisineringen.

• Selv om det kan være utfordrende å gå ned i vekt, husk at det også er et viktig grep å bremse videre vektøkning. Gi prosessen tid.

• Det er ikke noe fasitsvar på hva som er optimalt kosthold ved lavt stoffskifte, men et variert og næringsrikt kosthold etter Roedes anbefalinger er et godt utgangspunkt.

• Hør med legen om det er behov for ekstra kosttilskudd.

• Stoffskiftesykdom krever ingen spesiell diett, men det er viktig å få i seg passe mengder jod (ikke for mye og ikke for lite). Dette gjør man ved å spise egg, melke produkter, ost og kjøtt i passe meng der. Vitamintabletter med mineraler fra vanlige butikker eller apotek inne holder 150 ug jod, som er døgn- behovet.

• Det er viktig å finne fram til en kost som holder blodsukkeret relativt stabilt gjennom dagen. Få i deg tilstrekkelig med fiber.

• Regelmessige måltider er viktig. Man bør helst spise hver tredje-fjerde time.

• Fysisk aktivitet er bra for alle, også kronisk syke. Forsøk å være i jevnlig fysisk aktivitet, samtidig som det er vik tig å tilpasse aktiviteten til egen form. Det er også viktig å hvile godt mellom øktene.

• Stress i alle former synes å kunne påvirke stoffskiftet negativt, selv om du i utgangspunktet er velregulert med medisiner. Forutsigbarhet i hverdagen hjelper. Faste rutiner har god effekt.

• Ved høyt stoffskifte jobber kroppen på høygir, og det er vanligst å gå ned i vekt framfor å legge på seg. Men det er også mulig å gå opp i vekt ved hyper tyreose (høyt stoffskifte). Da gjelder de samme anbefalingene som over.

Kilde: Roede.com

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg