Arendalsuka: Fremtidens fastlegetjeneste – store sykdommer, store løsninger?

Arendalsuka  er en norsk politisk festival som arrangeres i Arendal hver sommer.

Stoffskifteforbundet arrangerer og deltar i paneldebatten «Fremtidens fastlegetjeneste - store sykdommer, store løsninger?» under Arendalsuka onsdag 17. august kl. 15.30 – 16.30.


Paneldebatten blir direktesendt på Youtube det aktuelle tidspunktet, og linken til arrangementet finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=mo9VX4N6B2o. Ettersendingen vil også være tilgjengelig i den samme lenken dersom du ønsker å få med deg paneldebatten.

Om arrangementet

En stadig mer presset offentlig helsetjeneste både i sykehusene og kommunene, med en fastlegeordning i krise, preger utfordringsbildet for dages helsesystem. Dette sett i lys av endring i individuell refusjon, pilot på anbud på blåresept og sanksjoner for fastlegene, får vi fastleger med dårligere kapasitet og stadig mindre medisinsk verktøykasse og faglig handlingsrom.

Sykdommer med store pasientgrupper utgjør en betydelig belastning på primærhelsetjenesten. «De store sykdommene» som blant annet muskel- og skjelettsykdommer, hjerte- og karsykdommer, diabetes og stoffskiftesykdom har alle til felles at de primært følges opp av fastlegen. Blant disse ser man også et behov for kunnskap, forskning og behandlingstilbud.

Stoffskifteforbundet inviterer til en debatt som søker å belyse ulike perspektiver og løsninger som kan utvikle en bærekraftig fastlegeordning som er i stand til å møte dagens utfordringer, samtidig som den kan dra nytte av fremtidens løsninger. Hvilke politiske ambisjoner har vi for fastlegeordningen? Ikke minst, kan de store sykdommene gå fra å være en del av utfordringen – til en del av løsningen?

Møtet vil åpne med innledninger fra generalsekretær i Stoffskifteforbundet, Eddy Kjær, og leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen. Deretter vil politikerne få muligheten til å debattere sine ambisjoner for fremtidens fastlegeordning!

Medvirkende
  • Eddy Kjær, Generalsekretær, Stofo
  • Marte Kvittum Tangen, Leder, Norsk forening for allmennmedisin
  • Cecilie Myrseth, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
  • Guro Angell Gimse, Leder av Høyres Kvinneforum, Høyre
  • Unni Nilsen Husøy, Sentralstyremedlem, Fremskrittspartiet

Klikk her for fullstendig oversikt over arrangementet.

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Carita 23. juni 2025
27. august kl. 19.00 kan du høre endokrinolog og indremedisiner Erik Fink Eriksen snakke om overgangsalder og stoffskiftesykdom. Hvordan vet du egentlig hva som er hva?
Se flere innlegg