– Alle gravide burde få informasjon om risikoen

Aracely fikk varig hypotyreose etter barnefødsel.

En barnefødsel forandret Aracely Rojas´ helse for alltid. Først to år senere oppdaget legen at hun hadde lavt stoffskifte.


Tekst: Lasse Jangås

 

Det har nå gått fire år siden hun fødte sin datter, men fortsatt er det langt igjen til helsesituasjonen kan sammenliknes med hvordan hun hadde det før.

– Jeg er bedre enn jeg var veldig lenge, men det er et godt stykke igjen til «normalen», sier hun.

 

Fikk ingen informasjon

Aracely Rojas fra Bergen har et godt forhold til helsestasjonen sin, og ønsker ikke å henge dem ut. Men hun skulle ønske noen informerte henne om risikoen for å utvikle postpartum tyreoiditt, som rammer opp mot hver tiende kvinne som føder. For de fleste av disse normaliseres stoffskifte av seg selv, men for opp mot 2000 av dem vil stoffskiftet forbli lavt.

– Jeg fikk ingen informasjon om at dette kunne skje, og jeg synes det er viktig at gravide får slik informasjon. Både fordi det gir en forklaring på hvorfor man har det så ille og fordi man kan få startet behandling mye fortere, hun.


Tøff overgang 

For Aracely ble overgangen til morsrollen tøff.

– Jeg ble kjempetrøtt etter fødselen, og kunne bokstavelig talt sove hele døgnet hvis jeg hadde mulighet. Jeg forsto ikke hva som foregikk og ble veldig urolig.

– Hva slags symptomer hadde du?

– I tillegg til at jeg ble ekstremt trøtt og sliten, gikk jeg mye opp i vekt og jeg merket at håret mitt ble veldig annerledes. Alt var veldig tungt og jeg manglet fullstendig energi.

– Hva sa legen din om dette?

– Jeg fikk beskjed om at det bare var slik det skulle være. Men jeg tenkte jo at det ikke bare kunne være sånn. Det samme gjorde familien min, som ikke forsto hvorfor jeg var så konstant sliten og trøtt.


(Artikkelen fortsetter under bildet.)



Medisiner resten av livet 

Det skulle ta lang tid før legen tok en test av tilstanden hennes.

– Ja, det tok vel to år før jeg tok blodprøven som viste at jeg hadde lavt stoffskifte.

Nå har 35-åringen varig lavt stoffskifte, og må gå på medisiner resten av livet.

– Jeg går på Levaxin nå, og det har hjulpet en del. Men jeg synes ikke oppfølgingen jeg har fått i helsevesenet og kunnskapen deres om stoffskiftesykdom er så god. Det er lite informasjon å få, og vi trenger jo å få vite mer.


Mangler energi 

Nå har hun fått ny fastlege, og Aracely håper at hun med det får et nytt og bedre blikk på tilstanden sin.

– I dag fungerer jeg greit, men jeg kunne jo veldig gjerne tenkt meg mer energi. Jeg vil så gjerne være mer som før, at jeg orker mer og får til flere ting, sier hun.

Flere vi i Thyra har snakket med har mistet vennskap som følge av lange perioder med utmattelse.

– Jeg har også hatt slike perioder, hvor jeg har måttet avlyse veldig mange ting fordi jeg ikke har orket. Verken jeg eller vennene mine forsto hva som skjedde, og det ble vanskelig å opprettholde et sosialt liv og relasjonen til vennene mine. Men heldigvis fant vi jo ut av det, at det var en forklaring, og jeg har fortsatt de samme vennene, sier Aracely.


Vil ha ut informasjon 

Hun kom seg gjennom den verste perioden, før hun fikk medisiner, men det kostet henne mye.

– Det føles veldig unødvendig at jeg måtte gå så lenge i dårlig form og så urolig for hva som skjedde. For meg har det gått fordi jeg har så gode folk rundt meg, men det har hatt en påvirkning på livet mitt, helt klart.

– Gikk det også utover evnen til å være mor da det sto på som verst?

– Nei, jeg brukte alle kreftene jeg hadde på datteren min, så hun har hatt det bra. Men da var det ikke mer igjen til noe annet.

Nå håper Aracely Rojas at gravide skal få informasjon om risikoen for å få det samme som henne.

– Jeg var på helsestasjonen i går, og tok det opp med dem. Men de sa at det hadde større fokus på å informere om andre alvorlige ting, som diabetes.


Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg