– Stoffskiftesykdom øker risikoen for type 2-diabetes
Ny, stor studie viser sammenheng mellom hypotyreose/hypertyreose og diabetes 2, særlig blant yngre personer.
Tidligere studier har vist sammenheng mellom stoffskiftesykdom (høyt/lavt stoffskifte) og diabetes 1.
Nå viser ny forskning fra universitetet i Düsseldorf i Tyskland at stoffskiftesyke også har en høyere risiko for å utvikle diabetes 2 – spesielt blant yngre.
Oppfølgingsperiode på 10 år
I den retrospektive kohortstudien har forskerne brukt helsedata fra 158.674 pasienter med høyt eller lavt stoffskifte og matchet dem med like mange personer uten stoffskiftesykdom.
I forskningsartikkelen som ble publisert i januar i år, skriver forskerne:
– Forholdet mellom forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen og type 2-diabetes (T2D) har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Selv om en rekke epidemiologiske studier har antydet en sammenheng mellom både forhøyede og reduserte nivåer av skjoldbruskhormoner og T2D, har resultatene vært inkonsekvente for jodfattige land, og de fleste langtidsdata stammer fra jodrike områder i Asia. Videre har tidligere studier vanligvis fokusert på kun én type skjoldbruskkjertelforstyrrelse (enten hypotyreose eller hypertyreose) og ofte benyttet kortere observasjonsperioder. Derfor er målet med denne store retrospektive kohortstudien å undersøke den kumulative forekomsten av T2D hos personer med hypotyreose og hypertyreose over en utvidet oppfølgingsperiode på 10 år i jodfattige Tyskland.
Likt for kvinner og menn
Studien bekrefter tesen om sammenheng mellom stoffskiftesykdom og T2D også i jodfattige land.
– Våre resultater viste at personer med skjoldbruskkjertelforstyrrelser, inkludert hypotyreose og hypertyreose, hadde en høyere forekomst av T2D enn de uten slike forstyrrelser. Den kumulative forekomsten av T2D økte ved begge skjoldbruskkjertelforstyrrelsene gjennom oppfølgingsperioden på 10 år, med høyest forekomst blant yngre personer med både hypotyreose og hypertyreose. Menn og kvinner var like påvirket, og sammenhengen mellom skjoldbruskkjertelforstyrrelser og T2D var til stede både hos overvektige og ikke-overvektige individer.
Tallenes tale
Over en oppfølgingsperiode på 10 år altså var den kumulative forekomsten av T2D signifikant høyere i gruppen med skjoldbruskkjertelforstyrrelser enn i gruppen uten slike forstyrrelser.
Blant pasienter med hypotyreose utviklet 9,6 prosent T2D i løpet av 10 år, sammenlignet med 7,2 prosent i den matchede gruppen uten hypotyreose. I gruppen med hypertyreose fikk 11,2 prosent av pasientene nydiagnostisert T2D, sammenlignet med 9,1 prosent i den matchede gruppen uten hypertyreose.
Yngre stoffskiftesyke
Et interessant funn i studien er at yngre mennesker med stoffskiftesykdom oftere rammes av T2D enn andre.
– Yngre personer (18–40 år) med hypotyreose og hypertyreose har en høyere forekomst av T2D. Denne aldersgruppen ser ut til å være spesielt sårbar for de metabolske endringene forårsaket av skjoldbruskkjerteldysfunksjon, slik som insulinresistens og hyperglykemi, skriver forskerne.
– Disse funnene understreker den avgjørende rollen alder spiller i forståelsen av sammenhengen mellom skjoldbruskkjerteldysfunksjon og forekomsten av T2D. Aldersspesifikk screening og forebyggende strategier kan være nødvendige for å forhindre T2D i disse høyrisikogruppene.
– Overvåkning viktig
Forskerne understreker at nettopp monitorering er viktig etter funnene i prosjektet.
– Våre funn viser at skjoldbruskkjertelforstyrrelser er assosiert med utviklingen av T2D og
understreker viktigheten av metabolsk overvåking, aldersspesifikk screening og forebyggende strategier hos pasienter med skjoldbruskkjertelforstyrrelser for å redusere forekomsten av T2D.
Andre innlegg

