240 000 mennesker i Norge bruker medisiner for en stoffskiftesykdom,
- er du én av dem?



Har du nylig fått en stoffskiftediagnose, eller har du levd med den i mange år? Er du pårørende, nærstående, eller kanskje en av dem som ennå ikke har fått noen diagnose? Uansett hvilken situasjon du er i, er det helt vanlig å ha mange spørsmål og bekymringer rundt stoffskiftesykdom.


Snakk først og fremst med legen din. Du kan også lese mer på våre sider, her har vi mye informasjon om stoffskifte og sykdommer relatert til skjoldbruksjertelen. her kan idu også komme i  kontakt med andre som er, eller har vært, i en lignende situasjon som deg.



Skjoldbruskkjertelen
– liten, men veldig viktig


Når vi snakker om kroppens viktigste organer, tenker mange på hjertet eller hjernen. Men visste du at skjoldbruskkjertelen også spiller en avgjørende rolle? Den er kanskje liten, men har stor innvirkning på hvordan kroppen fungerer – hver eneste dag.


Skjoldbruskkjertelen sitter foran på halsen, like under det som ofte kalles «Adams eple». Den produserer hormoner som påvirker en lang rekke prosesser i kroppen – fra energinivået ditt og forbrenningen, til humøret og menstruasjonssyklusen. Kort sagt: Når skjoldbruskkjertelen er i balanse, fungerer kroppen som den skal. Når den er i ubalanse, kan det merkes på mange ulike måter.

Hva gjør skjoldbruskkjertelen?


Kjertelen produserer hormonene T3 og T4. Disse hormonene er med på å styre blant annet:

  • Kroppens stoffskifte og energiforbruk
  • Hjerterytme og kroppstemperatur
  • Konsentrasjon og hukommelse
  • Muskelfunksjon og styrke
  • Vektregulering
  • Fordøyelse
  • Menstruasjon og fertilitet
  • Humør og følelsesliv
  • Kolesterol og beinhelse

Kjenner du deg igjen i noen av disse symptomene?


Skjoldbruskkjertelproblemer kan gi mange ulike symptomer, og de kan være vanskelige å forstå og sette sammen. Her er noen vanlige tegn på at noe kan være i ubalanse.


 Det er ikke alltid lett å koble disse symptomene til stoffskiftet, og mange går lenge uten riktig diagnose. Derfor er det viktig å lytte til kroppen – og søke hjelp hvis du kjenner deg igjen.


TRETTHET OG UTMATTELSE


Føler du deg sliten hele tiden, uansett hvor mye du hviler? Ved lavt stoffskifte klarer ikke kroppen å produsere nok energi. Det gjør at du kan føle deg konstant trøtt og tappet for krefter.



Nedstemthet, angst eller uro


Humørsvingninger kan også henge sammen med stoffskiftet. For høyt stoffskifte kan føre til uro og angst, mens lavt stoffskifte kan gi følelse av nedstemthet eller depresjon.




Endringer i appetitt og vekt


Plutselig økt matlyst eller motsatt – ingen appetitt? Vektoppgang eller vekttap uten noen åpenbar grunn? Dette kan også være tegn på at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal.



Nedsatt sexlyst


Mange opplever redusert sexlyst ved stoffskifteplager, noe som kan gå ut over både selvfølelse og relasjoner. Det er viktig å vite at dette er en vanlig del av sykdomsbildet – og at det finnes hjelp.



Andre vanlige symptomer:


  • Tørr hud
  • Treg mage
  • Muskelverk eller kramper
  • Hes stemme
  • Høy eller lav puls
  • Hårtap
  • Hukommelsesproblemer
  • Uregelmessig menstruasjon


 Du kan lese mer om symtomer og de ulike stoffskiftesykdommene her:




Høyt eller lavt - Kort fortalt!

Lavt Stoffskifte

Lavt stoffskifte, eller hypotyreose, er den vanligste stoffskiftesykdommen i Norge og rammer særlig kvinner. Tilstanden oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormoner, noe som gjør at kroppens funksjoner går langsommere – man havner i en slags «sparebluss»-tilstand.


Symptomer

Vanlige symptomer inkluderer utmattelse, vektøkning, kuldefølelse, nedstemthet, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, hårtap, tørr hud, forstoppelse, lav sexlyst og hevelser i ansikt eller kropp. Symptomene utvikler seg ofte gradvis og varierer fra person til person, noe som gjør tilstanden vanskelig å oppdage tidlig. Den kan utløses eller forverres i perioder med hormonelle endringer, som pubertet, graviditet eller overgangsalder.


Årsak

Årsakene kan være flere, men den vanligste er Hashimotos tyreoiditt – en autoimmun sykdom der kroppens immunsystem angriper skjoldbruskkjertelen. Andre årsaker kan være arvelighet, kirurgi, jodmangel, stråling, visse medisiner eller medfødte tilstander.


Diagnose OG BEHANDLING

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer og blodprøver, og behandlingen innebærer som regel daglig bruk av syntetiske skjoldbruskhormoner som Levaxin eller Euthyrox. De fleste responderer godt på behandlingen og kan leve helt normale liv. Ved manglende effekt kan man vurdere andre medikamenter, som kombinasjonsbehandling med T3 eller naturlige hormonpreparater (NDT).


Hypotyreose krever livslang behandling og oppfølging, men med riktig medisin og livsstil kan de fleste få god livskvalitet. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer og søke hjelp hvis man mistenker at man er rammet.


Subklinisk

Hypotyreose kan også forekomme i mild form – kalt subklinisk hypotyreose – hvor TSH er lett forhøyet, men T4 er normalt. Dette krever nøye vurdering av symptomer og oppfølging over tid.

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte, også kalt hypertyreose, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin. Dette fører til at kroppens funksjoner går på «høygir», og prosessene i kroppen skjer raskere enn normalt. Hypertyreose rammer oftest kvinner, og kan utløses i perioder med hormonelle endringer, som graviditet, fødsel eller overgangsalder.


Symptomer

Symptomene varierer fra person til person, men typiske tegn er vekttap, hjertebank, indre uro, skjelvinger, varmeintoleranse og svetting. Mange opplever også søvnproblemer, irritabilitet, menstruasjonsforstyrrelser, økt appetitt, muskelsvakhet og utmattelse. Ved Graves’ sykdom, som er den vanligste årsaken, kan man få øyeplager og forandringer i huden, særlig på leggene.


Diagnose OG BEHANDLING

Hypertyreose diagnostiseres gjennom en kombinasjon av symptomer, klinisk vurdering, blodprøver og eventuelt bildeundersøkelser.


Behandlingen tilpasses individuelt og kan bestå av medisiner som hemmer hormonproduksjonen (tyreostatika), radioaktiv jodbehandling eller kirurgi. Dersom øynene er påvirket (ved Graves’ sykdom), kan det være aktuelt med øyedråper, betennelsesdempende behandling eller kirurgisk inngrep.


I noen tilfeller kan behandlingen føre til lavt stoffskifte, som da må behandles med hormonerstatning. Det er derfor viktig med tett oppfølging av lege.


Subklinisk

En mild form kalt subklinisk hypertyreose kan gi få eller ingen symptomer, men det er økt risiko for hjerteflimmer, benskjørhet og kognitiv svikt hos enkelte – særlig eldre og kvinner etter overgangsalder. Tilstanden kan være forbigående, men bør overvåkes nøye.


Med riktig behandling og oppfølging kan de fleste med høyt stoffskifte få god helse og livskvalitet.



Hvordan tester man skjoldbruskkjertelen?


En enkel blodprøve kan gi viktig innsikt i hvordan skjoldbruskkjertelen din har det. De vanligste testene måler nivåene av TSH, T3 og T4. Legen kan også vurdere å måle det som kalles revers T3 (rT3), særlig hvis du har langvarige symptomer som ikke helt gir mening.


Disse testene gir et bilde av hvordan kroppen bruker hormonene, og om det er ubalanser som kan forklare symptomene dine.


Bedre
Helsetjenester

Stoffskifteforbundet jobber for raskere diagnostisering og bedre behandling og oppfølging av mennesker med stoffskiftesykdommer. Vi arbeider for at ny forskning og kunnskap skal nå ut i helsetjenesten, slik at hver pasient får samme mulighet til individuelt tilpasset behandling.


Vi mener at alle med stoffskiftesykdom har rett til et friskt liv!



Du er ikke alene


Stoffskifteforbundet er en nasjonal interesseorganisasjon for personer med sykdom i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Vi består av 26 lokallag over hele landet, samt en egen ungdomsorganisasjon – Stoffskifteforbundet Ung.


Stoffskifteforbundet jobber for å skape en bedre hverdag for personer med stoffskiftediagnose og deres nærmeste, for økt faktabasert kunnskap i samfunnet generelt og i helsevesenet spesielt, for større synlighet i mediene og sterkere politisk innflytelse.


Vi mener at alle med stoffskiftesykdom har rett til et friskt liv! Ønsker du å bidra til dette arbeidet? Bli medlem.




Bli medlem