Bli med på sommerfuglaksjonen!

For å markere Stoffskiftedagen, inviterer vi i år alle våre medlemmer til å delta i sommerfuglaksjonen!

Men hva er egentlig sommerfuglaksjonen?

Stoffskifteforbundet endret nylig logo - og har tatt tilbake sommerfuglen, som i form likner skjoldbruskkjertelen.

- Sommerfuglen er det internasjonalt anerkjente symbolet på stoffskiftesykdom, og vi tror dette vil bidra til å øke synligheten for Stoffskifteforbundet og for stoffskiftesykdom, sier Mette Kaaby, generalsekretær i Stoffskifteforbundet.

- Alle kjenner noen, men få vet hva stoffskiftesykdom egentlig handler om. Og dette ønsker vi å gjøre noe med, med denne aksjonen. 

Sommerfuglaksjonen inneholder flere ledd. Det første leddet er kreativt og sosialt.


Sommerfuglworkshop

Ledd 1: I løpet av april vil våre lokallag sende ut invitasjon til å delta i en i en «sommerfugl-workshop». Her samles man til en liten, kreativ øvelse, i tillegg til at man får anledning til å snakke sammen om hva man skulle ønske at «folk der ute» forsto om stoffskiftesykdom. De som ønsker får muligheten til å utfolde seg kreativt og dekorere sin sommerfugl. Dekoren skal på den ene siden mens den andre brukes for å synliggjøre hvordan stoffskiftesykdom oppleves for den enkelte.

Når sommerfuglworkshopen er over, skal den dekorerte sommerfuglen leve videre i ledd 2 og 3 av aksjonen.

Fotokonkurranse

Ledd 2: Vi lanserer vi en fotokonkurranse der alle inviteres til å delta. Deltagelse er kjempeenkelt:

Del et bilde av en sommerfugl!

Her kan du bruke sommerfuglen du lagde på sommerfugl-workshopen, eller løs det på andre måter. Det er ingen begrensninger. Kanskje du har en fin tatovering du gjerne vil dele? Eller du har et bilde av en ekte sommerfugl? Kanskje du vil lage noe grafisk? Eller har lyst til å male noe helt abstrakt?

Her er alt lov.


For å være med i fotokonkurransen deler du ditt bilde i sosiale media og tagger Stoffskifteforbundet. Husk å sette på hashtaggene #sommerfuglaksjon og #stoffskiftesykdom.

Dersom du ønsker kan du svare på et av følgende spørsmål (dette er valgfritt):


1) Hva skulle du ønske folk visste om stoffskiftediagnose?

2) Hva er den største misforståelsen du har blitt møtt med?

3) Hva skulle du ønske du hadde blitt fortalt da du først fikk stoffskiftediagnosen?

4) Hva er den største aha-opplevelsen du har hatt etter at du fikk stoffskiftediagnose?


Vi trekker en vinner etter Stoffskiftedagen 25. mai.


Husk at ved å delta i konkurransen er du med på å øke synligheten rundt stoffskiftesykdom, rette mer fokus og bidra til å øke kunnskapen om stoffskiftesykdom.

Stoffskiftedagen 25. mai


Aksjonen har et siste ledd: 25. mai er den internasjonale Stoffskiftedagen, og for å markere dagen vil du finne våre lokallag på stands over hele landet. Her vil du også gjenfinne de dekorerte sommerfuglene, slik at vi sammen farger hele Norge med sommerfugler. I tillegg får vi opplyst de besøkende med dine, og andre medlemmers, historier og opplevelser rundt det å ha en stoffskiftesykdom.


Målet er å spre kunnskap og bevissthet, og det håper vi DU vil være med på å få til.

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 17. juli 2025
Kristine fikk Hashimotos som 31-åring:
Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Se flere innlegg