Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin, som regulerer stoffskiftet og virker på alle cellene i kroppen. Kjertelen ligger rett nedenfor strupehodet foran på halsen og har form som en sommerfugl. Selv om den veier bare 20–30 gram, er den kroppens største hormonproduserende kjertel. To av de viktigste hormonene kjertelen produserer, er tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Dette er livsnødvendige hormoner for kroppen, så det er alvorlig hvis kjertelen fungerer dårlig eller slutter å fungere. Jod er nødvendig for at kroppen skal produsere tyroksin, så det er viktig å få nok jod gjennom kosten.

Hvis det er for lite tyreoideahormon i blodet, går de fleste kroppsfunksjoner tregere (lavt stoffskifte). Det kan best beskrives som at kroppen går på lavgir. Blir det for mye tyreoideahormon i blodet, blir effekten motsatt (høyt stoffskifte), og kroppen går på høygir.

T4, tyroksin, er det viktigste stoffskiftehormonet. Det kan måles i blodet som T4 og FT4 (fritt T4). Det omdannes til T3 i kroppscellene. Har man for lav T4, sender hjernen ut tyreoideastimulerende hormon (TSH) for at kroppen skal produsere mer T4. Viser blodprøven høy TSH, betyr det at det er en svikt i skjoldbruskkjertelen som gjør at stoffskiftet blir lavt.

Les mer om høyt og lavt stoffskifte under de respektive fanene.